Mufinki czereśniowe
            Znowu mnie ciągnęło do mufinek - a że miałam jakieś smętne resztki czereśni , padło na mufinki czereśniowe . Zmodyfikowałam przepis na mufinki jagodowe Dorotus , z którego ostatnio korzystałam - maślankę zastąpiłam mlekiem , no i dodałam trochę olejku waniliowego ( zastanawiałam się nad migdałowym , ale w końcu wygrała wanilia ) .
 
Składniki :
- 30 dag mąki
 - 1 płaska łyżeczka sody
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 8 dag brązowego cukru demerara
 - ok.3/4 szklanki wydrylowanych czereśni
 - 1 roztrzepane jajko
 - 180 ml mleka
 - 125 ml oleju
 - aromat waniliowy - ok.pół łyżeczki
 - płatki migdałowe
 
         W jednej misce połączyć suche składniki : mąkę , cukier , sodę i proszek . W drugiej mokre : mleko , olej , jajko i aromat waniliowy . Połączyć zawartość obu misek ( mieszając tylko do połączenia się składników ) . Dodać czereśnie , lekko wymieszać . 
Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nakładać porcje ciasta do 2/3 wysokości dołka . Posypać wierzch mufinek płatkami migdalowymi .
Piec w temperaturze 190 C przez 25-30 minut . Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy , potem studzić na kratce .