Mufinki bananowo-jagodowe
Ostatni bananowy wpis na zakończenie Bananowego Tygodnia - mufinki . Przepis znaleziony na stronie BBC Good Food . Trochę pokręciłam przepis - nie byłam pewna , co oznacza "self-rising flour" i dałam zwykłą mąkę . Później doczytałam , że to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia :( Na szczęście mufinki wyrosły na samej sodzie , chociaż na proszku byłyby pewnie lżejsze i bardziej puszyste .
Składniki :
- 300 g self-rising flour [ czyli mąki z dodatkiem proszku do pieczenia ]*
- 1 łyżeczka sody
- 100 g jasnego cukru muscovado [ dałam demerarę ] - 1 łyżkę odłożyć do posypania mufinek
- 50 g płatków owsianych + 1 łyżka do posypania
- 2 średnie , dojrzałe banany
- 284 ml maślanki [ lub jogurtu albo mleka zakwaszonego sokiem z cytryny ]
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 białka
- 150 g jagód
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę , sodę , cukier i płatki owsiane . Banany rozgnieść na gładką papkę [ zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków ] . Maślankę , oliwę i białka wymieszać , wlać do rozgniecionych bananów.
Wlać mokre składniki do suchych , lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników [ mogą być widoczne grudki mąki ] . Dodać jagody , delikatnie zamieszać .
Formę mufinkową wyłożyć papilotkami . Do każdej foremki nakładać porcję ciasta . Posypać płatkami owsianymi i cukrem . Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok.20 minut - lub aż mufinki będą rumiane [u mnie potrzebowały ok.35 minut ] .
Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez 5 minut w formie , a potem wyjąć i ostudzić na kratce .
* przepis na self-rising flour :
- 240 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli