Mufinki bananowe Nigelli

Mufinki bananowe Nigelli

Ostatnio powodzeniem cieszą się u mnie nieskomplikowane przepisy, pozwalające na szybkie przygotowanie potraw. Taki jest również ten przepis na mufinki - prosty, jak większość przepisów Nigelli. Pozwala na uratowanie bardzo dojrzałych bananów, na których zjedzenie zwykle nikt nie ma już ochoty. Do babeczek są idealne :)

przepis - "Nigella ekspresowo"

 

Zdjęcie - Mufinki bananowe Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

(na 12 sztuk)

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kropelek czekoladowych [lub posiekanej czekolady albo toffi]

 

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę.

Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać.

Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut [moje potrzebowały ok.28 minut].

Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce.

 

Zdjęcie - Mufinki bananowe Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów