Mufinki bananowe Nigelli
Ostatnio powodzeniem cieszą się u mnie nieskomplikowane przepisy, pozwalające na szybkie przygotowanie potraw. Taki jest również ten przepis na mufinki - prosty, jak większość przepisów Nigelli. Pozwala na uratowanie bardzo dojrzałych bananów, na których zjedzenie zwykle nikt nie ma już ochoty. Do babeczek są idealne :)
przepis - "Nigella ekspresowo"
Składniki :
(na 12 sztuk)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g kropelek czekoladowych [lub posiekanej czekolady albo toffi]
Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę.
Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać.
Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut [moje potrzebowały ok.28 minut].
Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce.