Muffiny ze śliwkami
Szybkie, proste i pyszne muffinki ze słodkimi śliwkami. idealne na poczatek jesieni. Pulchne, z chrupiąca skórką.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
340 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g drobnego cukru
3 jajka
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
300 g jogurtu naturalnego
300 g śliwek
orzechy i cukier demerara do posypania
W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre.
Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie trzeba używać miksera).
Śliwki pokrój na kawałki i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Ciasto nakładaj do wyłożonej papilotkami formy do muffinów.
Posyp orzechami lub cukrem demerara.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okoł 25 minut – do zezłocenia.
Smacznego:)