MUFFINY Z SYROPEM KLONOWYM
Przepis na te dosyć nietypowe muffinki znalazłam u Alinki (nawet mi się "rymnęło"). Same w sobie niezbyt słodkie , ale z lukrem już tak - tym bardziej , że zrobiłam go także z dodatkiem syropu klonowego. Osobiście uważam , że czekoladę można tu pominąć , ale za to orzechy doskonale dopełniają smaku.
Składniki na 12 sztuk:
- 30 dkg mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 jajka
- 50 g brązowego cukru
- 150 ml syropu klonowego
- 4 łyżki mleka
- 30-40 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- lukier i orzechy do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić z cukrem i przestudzić.
Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Dodać masło z cukrem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i połączyć ze startą czekoladą oraz zmielonymi orzechami. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości (ja nakładałam do pełna). Piec w temperaturze 190 st.C ok. 25 minut.
Ciepłe muffiny polać lukrem (u mnie cukier puder + syrop klonowy + odrobina wody) i ozdobić orzechami.