MUFFINY Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

MUFFINY Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

Zdjęcie - MUFFINY Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak zapewne już wiecie , bardzo lubię serowe wypieki. Z tym , że dotyczy to typowego sera białego. Z ricottą miałam do czynienia tylko raz. W ramach eksperymentu zastąpiłam nim twaróg w cieście i... uznałam , że jednak brakuje mi tego kwaskowatego posmaku. Tak oto serek ricotta poszedł w odstawkę na długi czas , czyli aż do momentu , kiedy trafiłam na ten przepis na muffiny. Moje jak widać nie wyszły takie wyrośnięte i rumiane , ale to chyba dlatego , że za bardzo rozrzedziłam ciasto. W przepisie było zaznaczone , żeby tak zrobić , gdyby ciasto wyszło za gęste , ale teraz wydaje mi się , że ono właśnie takie miało być - gęstsze niż na typowe muffiny , a ja... no , cóż , sami wiecie ;-) Niemniej jednak muffinki wyszły bardzo smaczne i baaardzo puszyste. Zostało mi jeszcze sporo ricotty , więc albo znajdę jakiś nowy , ciekawy przepis albo zrobię powtórkę - i to nie jedną !

Składniki na 10-12 sztuk:
- 1 jajko
- 75 ml oleju
- 150 g sera ricotta
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g groszków czekoladowych , półsłodkich)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Jajko roztrzepać z olejem , wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem , połączyć z masą serową. Dodać czekoladę i wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste, dolać trochę mleka lub soku z pomarańczy. Blachę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyścielić papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20 minut.

Kategorie przepisów