Muffiny z marcepanem
Walentynki tuż tuż, ale to nie oznacza, że trzeba czekać z pysznymi wypiekami. Słodko, smacznie i romantycznie może być i dziś. Polecam błyskawiczne muffiny z marcepanem.
Muffiny z marcepanem przepis z Moje Wypieki – jak zwykle rewelacyjny składniki na 12 sztuk:- 260 g mąki pszennej
- 175 g masy marcepanowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 115g cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- płatki migdałowe
Marcepan ścieram na tarce o grubych oczkach. Suche składniki wrzucam do dużej miski, dodaję marcepan.
Mleko, olej i jajka roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami.
Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.
Wykładam masę do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości, wierzch każdej babeczki posypuję płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut.