Muffiny z jeżynami i orzechami

Muffiny z jeżynami i orzechami
Zdjęcie - Muffiny z jeżynami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane, pełne soczystych owoców i chrupiących orzechów. Mimo że na mące pełnoziarnistej, to sprężyste i delikatne. Polecam. Przepis wypróbowany już kilkakrotnie.

Zdjęcie - Muffiny z jeżynami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 10 muffinek):
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • duże jajko
  • pół szklanki mleka
  • 45 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów ziemnych
  • 1 1/2 szklanki jeżyn

Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i orzechy. Do drugiej miski wlać roztopione masło, dodać do niego mleko i jajko - całość dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie przelać masę maślano-jajeczną do miski z mąką i wymieszać do połączenia składników. Wsypać jeżyny i ostrożnie zamieszać łyżką. Napełnić foremki do pełna, wstawić do piekarnika na 25-30 minut do temperatury 200 stopni. Po wyjęciu dobrze wystudzić.

Lekko zmodyfikowany przepis Kuchareczki z Book Me a Cookie, tam też odsyłam po oryginalną wersję.


Zdjęcie - Muffiny z jeżynami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamii spojrzenie pełne wyrzuty gdy krzyknęłam "Akira, przestań!"podczas "sesji" młody czaił się na jedną muffinkę i tylko spoglądał spode łba czy patrzę :)

Kategorie przepisów