Muffiny z jeżynami i orzechami
Maślane, pełne soczystych owoców i chrupiących orzechów. Mimo że na mące pełnoziarnistej, to sprężyste i delikatne. Polecam. Przepis wypróbowany już kilkakrotnie.
Składniki (na 10 muffinek):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- duże jajko
- pół szklanki mleka
- 45 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów ziemnych
- 1 1/2 szklanki jeżyn
Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i orzechy. Do drugiej miski wlać roztopione masło, dodać do niego mleko i jajko - całość dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie przelać masę maślano-jajeczną do miski z mąką i wymieszać do połączenia składników. Wsypać jeżyny i ostrożnie zamieszać łyżką. Napełnić foremki do pełna, wstawić do piekarnika na 25-30 minut do temperatury 200 stopni. Po wyjęciu dobrze wystudzić.
Lekko zmodyfikowany przepis Kuchareczki z Book Me a Cookie, tam też odsyłam po oryginalną wersję.
i spojrzenie pełne wyrzuty gdy krzyknęłam "Akira, przestań!"podczas "sesji" młody czaił się na jedną muffinkę i tylko spoglądał spode łba czy patrzę :)