Kiedy zobaczyłam na straganie jagody, od razu zachciało mi się muffinek z jagodami :) Dziś zaprezentuję przepis na mięciutkie, jagodowe muffinki z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, oblane polewą z białej czekolady.
Składniki na muffiny (12 szt.):
- 250 g jagód
- 100 g roztopionego masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu
Dekoracja:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć.
Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać.
Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut.
Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję, żeby wyszło jej objętościowo więcej. Wystarczy roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt i wymieszać.
Przestudzone muffinki polać polewą (fot.2) i posypać jagodami.
Źródło:
kwestiasmaku.com
drukuj przepis