Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami
Zdjęcie - Muffiny z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy zobaczyłam na straganie jagody, od razu zachciało mi się muffinek z jagodami :) Dziś zaprezentuję przepis na mięciutkie, jagodowe muffinki z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, oblane polewą z białej czekolady.
Składniki na muffiny (12 szt.):
  • 250 g jagód
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu
Dekoracja:
  • 3-4 łyżki jagód
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć. Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję, żeby wyszło jej objętościowo więcej. Wystarczy roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt i wymieszać. Przestudzone muffinki polać polewą (fot.2) i posypać jagodami.
Źródło: kwestiasmaku.com
Zdjęcie - Muffiny z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów