Muffiny z Jagodami i Białą Czekoladą
Jak muffiny , to wiadomo , że banalnie proste , jak z białą czekoladą i jagodami , to na pewno smaczne , a jak jeszcze do tego z kruszonką , to już lepiej nie trzeba. Chociaż... źródło przepisu podaje , żeby wierzch polać jeszcze rozpuszczoną czekoladą - jak dla mnie to już rozpusta , bo muffiny same w sobie są wystarczająco czekoladowe i słodkie ;-)
Przepis pochodzi ze strony "Very Best Baking".
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 czubatą łyżeczkę proszku + 1/2 łyżeczki sody)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. mleka
- 1 duże jajko
- 1/4 szkl. (ok. 6 dag) roztopionego masła lub margaryny (ja dałam olej)
- 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej (zastąpiłam aromatem waniliowym)
- 1 i 1/2 szkl. białych kuleczek czekoladowych (dałam niepełną szklankę)
- 1 i 1/2 szkl. jagód (mogą być mrożone)
W jednej misce wymieszać mąkę , cukry , proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko , lekko roztrzepane jajko , rozpuszczony tłuszcz i skórkę cytrynową. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą , dodać jagody , czekoladę. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna , posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w temp. 200 st.C. Wierzch ostudzonych muffinów można dodatkowo ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą , ale moim zdaniem to już przesada ;-)
Kruszonka:
- 1/3 szkl. cukru (można dać cukier puder , żeby kruszonka była delikatniejsza)
- 1/4 szkl. mąki
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
Z tej porcji wychodzi ok. 18 muffinów (ja zmieściłam wszystko do 12 foremek).