Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką
Już po pierwszym kęsie, te babeczki wskoczyły natychmiast na listę moich bestsellerów :) Są prze-pysz-ne! Mięciutkie, aromatyczne, wypełnione jabłkami, krówkami i rodzynkami a całości dopełnia delikatna kruszonka z waniliowym posmakiem. Już sam opis mówi wiele, ale gwarantuję, że jak spróbujecie je chociaż raz - to najprawdopodobniej mi przytakniecie, że są nieziemskie :). Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
- 80 g rodzynek
- 100 g drobno pokrojonych krówek
- 100 g mąki
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 krople aromatu waniliowego
- 3-4 drobno pokrojone krówki
Źródło: malacukierenka.pl
drukuj przepis