Muffiny z gruszkami i imbirem

Muffiny z gruszkami i imbirem

W ramach wspólnego gotowania razem z Emmą, Gin i Tomkiem przygotowaliśmy muffiny z gruszkami. Ja wybrałam przepis Nigelli Lawson na muffiny z dodatkiem imbiru. Dodałam do niego kandyzowanego imbiru domowej roboty, co dało naprawdę świetny efekt – w smaku wyraźne dominowały słodkie gruszki, ale od czasu do czasu pojawiała się „niespodzianka” w postaci lekko chrupiącego, intrygująco cierpkiego imbiru. Pychota!

Zdjęcie - Muffiny z gruszkami i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MUFFINKI Z GRUSZKAMI I IMBIREM
250g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru (można mniej),
75g jasnego brązowego cukru + trochę do posypania wierzchów muffinek,
1 łyżeczka mielonego imbiru (dałam 1 łyżkę drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru),
140ml kwaśnej śmietany,
125ml oleju,
2 jaja,
1 łyżka miodu (zastąpiłam syropem z kandyzowanego imbiru),
300g gruszek, obranych i pokrojonych w małą kostkę

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier brązowy) oraz imbir. W drugiej połączyć ze sobą składniki mokre (śmietanę, olej, jajka i miód). Dodać suche składniki i krótko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Na koniec dodać gruszki i jeszcze raz wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłębienia nałożyć ciasto i lekko oprószyć je brązowym cukrem. Piec w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

Kategorie przepisów