MUFFINY Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Zdjęcie - MUFFINY Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedyś robiłam już podobne muffiny. Jednak w tamtym przepisie trzeba było używać miksera , a tutaj tylko łyżki , jak przy typowych muffinach. To oczywiście nie jedyna różnica , bo składniki też są nieco inne. Czy musi być dżem truskawkowy ? - pewnie nie musi , ale skoro oryginalna nazwa brzmi "strawberry muffins" , to może ma to istotne znaczenie ;-) W każdym razie wyszły smaczne. Może sam środek muffinów mnie nie zachwycił , bo spodziewałam się , że będzie bardziej wilgotny , ale za to zapieczona skorupka na wierzchu była super !
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 12 muffinów:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu (dałam połowę)
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. dżemu truskawkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. maślanki
- ew. odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)

W jednej misce wymieszać razem mąkę , cukier , sodę , sól , cynamon i gałkę muszkatołową. W środku zrobić dołek , wlać do niego maślankę wymieszaną z olejem i lekko roztrzepanymi jajkami. Krótko , niedbale wymieszać , dodać dżem i połączyć z ciastem. Napełniać foremki muffinkowe i piec w temperaturze 200 st.C przez ok. 20 minut (ja piekłam kilka minut dłużej).

Zdjęcie - MUFFINY Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy