Muffiny z czekoladą i jabłkiem

Muffiny z czekoladą i jabłkiem

Bardzo smaczne i – co tu dużo mówić – ładne muffinki, którym mało kto jest się w stanie oprzeć ;) Pod wpływem pieczenia biała czekolada karmelizuje się i przypomina w smaku krówki :)
Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka i lekko go zmodyfikowałam, ponieważ w oryginalnej postaci były wg mnie nieco za suche.

Zdjęcie - Muffiny z czekoladą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MUFFINY Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM
1 i 2/3 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
2 jajka,
50ml oleju,
3/4 szklanki mleka,
1 nieduże jabłko,
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej wymieszać jajka, olej i mleko. Wsypać mąkę z dodatkami, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę jabłko. Całość krótko wymieszać – mogą zostać grudki. Ciasto powinno być gęste.
Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.


Z podanej ilości składników powinno wyjść 12 muffinek.


Zdjęcie - Muffiny z czekoladą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów