Muffiny z czekoladą i czereśniami

Muffiny z czekoladą i czereśniami

Muffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów :-P Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny z czekoladą i czereśniami

(12 muffinek)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 ¼ szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała
  • ½ szklanki posiekanej czekolady

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W średniej misce zmiksuj jajko, cukier i miód. Następnie wmieszaj roztopione masło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy.
  4. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo.
  5. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia.

Smacznego!

Zdjęcie - Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cherry and chocolate muffins

(12 muffins)

Ingredients:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 tbsp baking powder
  • ¼ tsp salt
  • 1 large egg
  • ½ cup sugar
  • ¼ cup honey
  • 4 tbsp melted unsalted butter
  • 1  ¼ cups sour cream
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup fresh cherries, diced small
  • ½ cup chopped chocolate

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC and grease a 12 cup muffin tray with oil or melted butter.
  2. In a large bowl, whisk together the flour, baking powder and salt, set aside.
  3. In a medium bowl, whisk together the egg, sugar and honey. Whisk in the melted butter and mix in the sour cream and vanilla.
  4. Toss the cherries and chocolate chips in the dry ingredients. Slowly add the wet ingredients to the dry and fold together until just combined.
  5. Divide the batter into the 12 muffin cups and bake at 220 oC for 5 minutes, then turn the oven heat down to 180 oC and bake for another 20 minutes or until golden around the edges.

Enjoy!

Zdjęcie - Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów