Muffiny z czekoladą i czereśniami
Muffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów :-P Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Muffiny z czekoladą i czereśniami(12 muffinek)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki miodu
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 ¼ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała
- ½ szklanki posiekanej czekolady
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W średniej misce zmiksuj jajko, cukier i miód. Następnie wmieszaj roztopione masło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy.
- Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo.
- Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia.
Smacznego!
English version
Cherry and chocolate muffins(12 muffins)
Ingredients:
- 2 cups all-purpose flour
- 1 tbsp baking powder
- ¼ tsp salt
- 1 large egg
- ½ cup sugar
- ¼ cup honey
- 4 tbsp melted unsalted butter
- 1 ¼ cups sour cream
- 2 tsp vanilla extract
- 1 cup fresh cherries, diced small
- ½ cup chopped chocolate
Preparation:
- Preheat oven to 220 oC and grease a 12 cup muffin tray with oil or melted butter.
- In a large bowl, whisk together the flour, baking powder and salt, set aside.
- In a medium bowl, whisk together the egg, sugar and honey. Whisk in the melted butter and mix in the sour cream and vanilla.
- Toss the cherries and chocolate chips in the dry ingredients. Slowly add the wet ingredients to the dry and fold together until just combined.
- Divide the batter into the 12 muffin cups and bake at 220 oC for 5 minutes, then turn the oven heat down to 180 oC and bake for another 20 minutes or until golden around the edges.
Enjoy!