Muffiny z bananem i sokiem ananasowym

Muffiny z bananem i sokiem ananasowym

Zdjęcie - Muffiny z bananem i sokiem ananasowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj mój dom po raz pierwszy tej jesieni zapachniał mandarynkami.
W spiżarni na półce leży płócienna torba pełna orzechów włoskich.
Gotuję rosół, gulasz i krupnik.
W myślach wciąż przywołuję sobotni masaż gorącą czekoladą...
Staram się oswoić jesień, choć i tak jest piękna i łaskawa jak dotąd. Nawet nasze koty ogarnął romantyczny nastrój – zobaczcie sami jak czule Mruczka obejmuje Balbina. Śpią zgodnie na jednym krześle, choć im jest trochę przyciasno :)

Zdjęcie - Muffiny z bananem i sokiem ananasowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A dzisiejsze muffiny piekłam już dwukrotnie. Są bardzo proste, jak to muffiny. Za pierwszym razem samodzielnie wykonał je mój syn :)
Tym razem podałam do nich genialną polewę czekoladową z kwaśną śmietaną. Jest gęsta, jedwabista i pyszna! Polewę znalazłam w książce Cake Bible Rose Levy Beranbaum i użyłam połowę porcji.

Zdjęcie - Muffiny z bananem i sokiem ananasowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Muffiny z bananem i sokiem ananasowym
16-17 szt

składniki mokre:
1 banan bardzo dojrzały rozgnieciony widelcem
½ szkl. soku ananasowego z kartonu
2 jajka
2/3 szkl. oleju

składniki suche:
1 szkl. cukru
1-1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki soli
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Masę nałożyć do babeczkowych foremek. Ja używam silikonowych foremek kupionych w Jysk.
Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wyjąć, wystudzić i podawać z polewą czekoladową.

Polewa:
170 g gorzkiej lub deserowej czekolady
200 g kwaśnej śmietany (użyłam takiej z 18% tłuszczu)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietaną, wymieszać dokładnie. I gotowe!

Kategorie przepisów