Muffiny z bananami
Najprostsze bananowe muffiny, które urzekają zapachem podczas pieczenia. Idealne na drugie śniadanie dla dzieciaków, doskonałe na babskie plotki przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Pyszne do pudełka" autorstwa G. Bober - Bruijn.
Muffiny z bananami
Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g maki pszennej lub orkiszowej
- 100 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozduszone widelcem na gładką masę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Mikserem utrzeć masło z cukrem. dodac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i 3 rozduszone banany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej wlać po 2 łyżki ciasta. Na ciasto wyłożyć plasterki banana i przykryć 1 lub 2 łyżkami ciasta. Piec przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
smacznego:)