Muffiny wytrawne z serem i oregano
Zaczął się rok szkolny i przedszkolny. Za chwilę również studenci ruszą na wykłady. Każdy będzie głodny w trakcie zajęć, więc proponuję szybkie, domowe muffiny wytrawne z serem i oregano. Łatwe w przygotowaniu (jak każde muffiny) więc zachęcie dzieciaki do współpracy. Wspaniałe babeczki z pewnością będą wam smakowały. Ja do tego proponuję zielone mini szparagi lub jeśli nie możecie takich nigdzie nabyć to zastąpcie je zieloną fasolką szparagową. Pyszna kompozycja dla każdego ucznia!
Muffiny wytrawne z serem i oregano składniki na 6 sztuk:- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 plastry sera żółtego
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
Suche składniki (mąka, proszek, sól i oregano) wrzucam do dużej miski.
Mleko, olej i jajko roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.
Ser kroję w drobne kawałeczki i dodaję do ciasta, mieszam.
Masę nakładam łyżką do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do 180oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).