Muffiny wytrawne z serem i oregano

Muffiny wytrawne z serem i oregano

Zaczął się rok szkolny i przedszkolny. Za chwilę również studenci ruszą na wykłady. Każdy będzie głodny w trakcie zajęć, więc proponuję szybkie, domowe muffiny wytrawne z serem i oregano. Łatwe w przygotowaniu (jak każde muffiny) więc zachęcie dzieciaki do współpracy. Wspaniałe babeczki z pewnością będą wam smakowały. Ja do tego proponuję zielone mini szparagi lub jeśli nie możecie takich nigdzie nabyć to zastąpcie je zieloną fasolką szparagową. Pyszna kompozycja dla każdego ucznia!

Zdjęcie - Muffiny wytrawne z serem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny wytrawne z serem i oregano składniki na 6 sztuk:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 plastry sera żółtego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko

Zdjęcie - Muffiny wytrawne z serem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przygotowanie:

Suche składniki (mąka, proszek, sól i oregano) wrzucam do dużej miski.

Mleko, olej i jajko roztrzepuję dokładnie i dolewam do miski z suchymi składnikami. Mieszam wszystko razem silikonową łopatką do uzyskania gładkiej masy.

Ser kroję w drobne kawałeczki i dodaję do ciasta, mieszam.

Masę nakładam łyżką do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do 180oC. Piekę w pozycji „góra dół” 25 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).

Zdjęcie - Muffiny wytrawne z serem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny wytrawne z serem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny wytrawne z serem i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów