Muffiny waniliowo-czekoladowe
115 g masła - stopionego i ostudzonego
135 g cukru
2 duże jajka
240 ml mleka
łyżka ekstraktu waniliowego
0k. 300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g groszków czekoladowych
Na wierzch, do posypania: gruby cukier i cynamon
W dużej misce ubiłam jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym oraz cukrem. W innej dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki oraz groszki. Powoli - mieszając łyżką - dodałam stopione masło i jajka z mlekiem.
Nie można przesadzić z mieszaniem - jak powstanie jednolita masa muffiny będą niesmaczne - twarde.
Przełożyłam masę do formy muffinkowej - ja użyłam papierowej. Jeśli nie używacie papilotek to trzeba formę wysmarować masłem.
Wierzch każdej porcji posypałam cukrem z cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam 25-30 minut.
Wyjdzie około 12 muffinów.
Przepis znaleziony w sieci.