Muffiny waniliowo-czekoladowe

Muffiny  waniliowo-czekoladowe

Zdjęcie - Muffiny  waniliowo-czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

115 g masła - stopionego i ostudzonego

135 g cukru

2 duże jajka

240 ml mleka

łyżka ekstraktu waniliowego

0k. 300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

170 g groszków czekoladowych

Na wierzch, do posypania: gruby cukier i cynamon

W dużej misce ubiłam jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym oraz cukrem. W innej dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki oraz groszki. Powoli - mieszając łyżką - dodałam stopione masło i jajka z mlekiem.

Nie można przesadzić z mieszaniem - jak powstanie jednolita masa muffiny będą niesmaczne - twarde.

Przełożyłam masę do formy muffinkowej - ja użyłam papierowej. Jeśli nie używacie papilotek to trzeba formę wysmarować masłem.

Wierzch każdej porcji posypałam cukrem z cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam 25-30 minut.

Wyjdzie około 12 muffinów.

Przepis znaleziony w sieci.

Kategorie przepisów