Muffiny razowe z czereśniami
Muffiny razowe z owocami to klasyczny wypiek w zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi i otrębami. Czereśnie doskonale dopełniają całości. Po sezonie można zastąpić innymi owocami. Idealne na 2 śniadanie
SKŁADNIKI:
100 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
50 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru brzozowego lub fruktozy
1 jajko
250 ml mleka (dałam 1,5%)
4 łyżki oleju
kilkanaście czereśni
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń.
Ciasto nałóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wciśnij 2-3 czereśnie do każdej muffiny (możesz lekko posypać cukrem demerara). Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.
Poczekaj chwilę by lekko ostygły (trudne zadanie ), potem wyciągnij z formy i studź na kratce.