MUFFINY POMARAŃCZOWE
Pomarańczowe nie tylko ze względu na kolor , a przede wszystkim na smak. Piekłam je już jakiś czas temu , ale pamiętam , że były lekkie , puszyste i całkiem dobre ;-)
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej (dałam aromat pomarańczowy)
- 2/3 szkl. soku pomarańczowego
- 1/2 szkl. stopionego masła (11 - 12 dag)
- 2 jajka
Wymieszać wszystkie suche składniki , dodać sok pomarańczowy , jajka i stopione masło. Ponownie krótko wymieszać i nakładać do foremek muffinkowych. Piec 20 - 25 minut w temp. 180 st.C.