Muffiny piernikowe renifery
Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie,
aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!
Składniki na 12 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki miodu
1 jajko
100 g posiekanej mlecznej czekolady
1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
lukier plastyczny czarny i biały oczy
czerwone cukierki M&Ms nosy
precelki (poroże)
Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki.