Muffiny orzechowe z kremem mascarpone
Składniki na około 12 sztuk: 85 g włoskich orzechów, zmielonych, 4 łyżki miękkiego masła, 80 g drobnego cukru do wypieków, otarta skórka z połowy cytryny, 70 g mąki, pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, roztrzepane, orzechy włoskie do dekoracji
Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i dekorujemy ostudzone babeczki.