Muffiny orzechowe

Muffiny  orzechowe

Zdjęcie - Muffiny  orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

260 g mąki pszennej

150 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

1 jajko

60 g rozpuszczonego masła

250 g kwaśnej, gęstej śmietany

100 - 150 g groszków czekoladowych

suszone wiśnie - ok 3-4 na jednego muffina

100 - 120 g migdałów prażonych i siekanych

W dużej misce wymieszałam sypkie składniki: mąkę, sól, cukier, proszek. Stopniowo dodałam śmietanę i roztrzepane jajko - wymieszałam. Na koniec dolałam masła i dosypałam migdałów - wymieszałam i dodałam groszków czekoladowych.

Masę przełożyłam do foremek na muffiny - powinno wyjść 12 standardowych i w każdego muffina powtykałam po 3-4 wiśnie.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekłam około 30 minut.

Zdjęcie - Muffiny  orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów