Muffiny orzechowe
260 g mąki pszennej
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
250 g kwaśnej, gęstej śmietany
100 - 150 g groszków czekoladowych
suszone wiśnie - ok 3-4 na jednego muffina
100 - 120 g migdałów prażonych i siekanych
W dużej misce wymieszałam sypkie składniki: mąkę, sól, cukier, proszek. Stopniowo dodałam śmietanę i roztrzepane jajko - wymieszałam. Na koniec dolałam masła i dosypałam migdałów - wymieszałam i dodałam groszków czekoladowych.
Masę przełożyłam do foremek na muffiny - powinno wyjść 12 standardowych i w każdego muffina powtykałam po 3-4 wiśnie.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekłam około 30 minut.