Muffiny orkiszowe z ziołami

O muffinach napisano już chyba wszystko. Dodam tylko od siebie, że dozwolone są wszelkie wariacje z zachowaniem dwóch reguł: podział na suche i mokre składniki, oraz wymieszanie suchych z mokrymi tak, aby się połączyły, ale bez dokładnego miksowania. Poniższy przepis stworzyłam sama.

Składniki:

0,5 kg mąki razowej orkiszowej

po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

2,5 łyżeczki soli

łyżeczka cukru lub fruktozy

po łyżeczce następujących ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, lubczyk,

kminek

łyżeczka sproszkowanego czosnku

suszone pomidory w dowolnej ilości (najlepiej nie z zalewy)

2 jajka

400 ml kefiru

50 ml oliwy z oliwek

W osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Następnie połącz wszystko ze sobą i wymieszaj. Na wierzch możesz posypać czerwoną słodką papryką, ziołami lub startym serem. Nakładaj do foremek do 2/3 wysokości i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Muffiny orkiszowe z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy