Muffiny orkiszowe z ziołami
O muffinach napisano już chyba wszystko. Dodam tylko od siebie, że dozwolone są wszelkie wariacje z zachowaniem dwóch reguł: podział na suche i mokre składniki, oraz wymieszanie suchych z mokrymi tak, aby się połączyły, ale bez dokładnego miksowania. Poniższy przepis stworzyłam sama.
Składniki:
0,5 kg mąki razowej orkiszowej
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
2,5 łyżeczki soli
łyżeczka cukru lub fruktozy
po łyżeczce następujących ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, lubczyk,
kminek
łyżeczka sproszkowanego czosnku
suszone pomidory w dowolnej ilości (najlepiej nie z zalewy)
2 jajka
400 ml kefiru
50 ml oliwy z oliwek
W osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Następnie połącz wszystko ze sobą i wymieszaj. Na wierzch możesz posypać czerwoną słodką papryką, ziołami lub startym serem. Nakładaj do foremek do 2/3 wysokości i piecz około 30 minut w 180 stopniach.