Muffiny migdałwe

Muffiny migdałwe

Zdjęcie - Muffiny migdałwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego , wilgotne i mocno czekoladowe - i moje ulubione ;-) . No i po świętach na pewno nie zostaną przynajmniej w naszym domu. Polecam

Zdjęcie - Muffiny migdałwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

 

12-14 sztuk

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 100 g  g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 2 całe jajka (po rozbiciu 110 ml razem)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka migdałowego

opcjonalnie

  • cukier puder do obsypania

Do miski wbić jajka dodać mleko , olej i cukier delikatnie ubić. W drugiej misce wymieszać mąki z kako oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli wsypywać mieszaninę mąk i kakao do wykończenia.
Przygotować formę do muffin u mnie to silikonowa więc nie potrzebowałam papilotek, ale jeżeli takiej nie macie użyjcie zwykłej i wyłóżcie papilotkami. Wylać ciasto do foremek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez chwilę a następnie wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jeżeli wolicie można wcześniej roztopić czekoladę  i również nią polać babeczki.
Smacznego


Zdjęcie - Muffiny migdałwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny migdałwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów