Muffiny migdałwe
Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego , wilgotne i mocno czekoladowe - i moje ulubione ;-) . No i po świętach na pewno nie zostaną przynajmniej w naszym domu. Polecam
przepis własny
12-14 sztuk
- 180 g mąki orkiszowej
- 40 g ciemnego kakao
- 100 g g mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 125 ml oleju z pestek winogron
- 2 całe jajka (po rozbiciu 110 ml razem)
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 ml mleka migdałowego
opcjonalnie
- cukier puder do obsypania
Do miski wbić jajka dodać mleko , olej i cukier delikatnie ubić. W drugiej misce wymieszać mąki z kako oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli wsypywać mieszaninę mąk i kakao do wykończenia.
Przygotować formę do muffin u mnie to silikonowa więc nie potrzebowałam papilotek, ale jeżeli takiej nie macie użyjcie zwykłej i wyłóżcie papilotkami. Wylać ciasto do foremek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez chwilę a następnie wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jeżeli wolicie można wcześniej roztopić czekoladę i również nią polać babeczki.
Smacznego