Muffiny marchewkowe z granolą
Jesienna pogoda powoduje, że częściej potrzebujemy słodkich "umilaczy". Kojąco dla zmysłów działa słodkawo-korzenny zapach cynamonu. Przyprawa ta, pozyskiwana z kory drzew, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i południowo-wschodniej Azji, od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. W ajurwedzie, starożytnym systemie medycyny indyjskiej, cynamon używany był głównie w celu pobudzenia krążenia i zwiększenia przyswajalności innych substancji. Dziś wiemy, że ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Obniża poziom cholesterolu, ryzyko cukrzycy i chorób serca. Uznawany jest także za skuteczny naturalny środek niosący ulgę podczas migreny. Dla mnie to przede wszystkim ulubiona przyprawa do jesiennych wypieków, ale także do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju pistacjowego z olejem rzepakowym Oliwier lub rzepakowego
2 jajka
1/2 szklanki granoli przepis +dodatkowo do posypania muffinek
1 szklanka startej marchewki
1 starte jabłko
Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i granolę. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami i posypujemy granolą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.