Muffiny marchewkowe
Wydawałoby się, że kuchnia amerykańska to tylko hamburgery, hot dogi i frytki. Jednak nie! To już mój trzeci przepis z kuchni zza Oceanu i to jaki pyszny! Zapraszam na muffiny marchewkowe.
Muffiny marchewkowe składniki na 6 sztuk:- 140 g mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 100ml oleju
- 90ml mleka
- 1 jajko
- 120g marchewki startej
Łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Jajko roztrzepuję z olejem i dodaję do suchych składników.
Miksuję wszystko razem (można wymieszać ręcznie silikonową łopatką) do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaję startą marchewkę i mieszam.
Ciasto nakładam do foremek wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 200oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).