Muffiny kakaowe z dżemem malinowym
Muffiny w tej odsłonie zawsze mnie kusiły. Choć jeśli chodzi o wszelkie babki i babeczki zazwyczaj jedna, dwie mi wystarczą - nie jestem typem babeczkowego potwora. Z babkami nadzianymi dżemem dodatkowo miałam zwykle lekki zatarg, bo nadzienie umieszczałam zbyt płytko i tym sposobem kończyło na wierzchu babki. I tym razem chciało uciec, ale na szczęście jego część została na swoim miejscu. Nawiasem mówiąc zastanawiam się co może być powodem? Ma ktoś jakiś pomysł albo złotą radę?
Składniki (6 sztuk): 90g mąki pszennej, 20g ciemnego kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g cukru, 2 jajka, 90ml oleju, 80ml mleka + 6 łyżeczek dżemu malinowego
W misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy olej oraz mleko i wszystko miksujemy jeszcze przez chwilę. W drugiej , większej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną i wszystko razem miksujemy.
Do foremek nakładamy po jednej łyżeczce masy, na środek dajemy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 st C przez ok.20 minut.