Muffiny kakaowe z dżemem malinowym

Muffiny kakaowe z dżemem malinowym

Muffiny w tej odsłonie zawsze mnie kusiły. Choć jeśli chodzi o wszelkie babki i babeczki zazwyczaj jedna, dwie mi wystarczą - nie jestem typem babeczkowego potwora. Z babkami nadzianymi dżemem dodatkowo miałam zwykle lekki zatarg, bo nadzienie umieszczałam zbyt płytko i tym sposobem kończyło na wierzchu babki. I tym razem chciało uciec, ale na szczęście jego część została na swoim miejscu. Nawiasem mówiąc zastanawiam się co może być powodem? Ma ktoś jakiś pomysł albo złotą radę?
Zdjęcie - Muffiny kakaowe z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk): 90g mąki pszennej, 20g ciemnego kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g cukru, 2 jajka, 90ml oleju, 80ml mleka + 6 łyżeczek dżemu malinowego
Zdjęcie - Muffiny kakaowe z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny kakaowe z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy olej oraz mleko i wszystko miksujemy jeszcze przez chwilę. W drugiej , większej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną i wszystko razem miksujemy.
Do foremek nakładamy po jednej łyżeczce masy, na środek dajemy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 st C przez ok.20 minut.
Zdjęcie - Muffiny kakaowe z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów