MUFFINY JOGURTOWO-BANANOWE
Nadrabiam zaległości muffinowe ;-) Tym razem wybór padł na jogurtowo - bananowe , znalezione na tej stronie (wprowadziłam tylko drobne zmiany). Nie zastanawiałam się długo , bo bananowe , to jedne z moich ulubionych , poza tym z jogurtem , a to mój "magiczny" składnik. Dodatkowo zachęciły mnie też komentarze , według których muffiny smakują jak bananowe smoothie. I wiecie co ? - rzeczywiście tak jest. Jogurt nadaje im takiego lekko kwaskowego smaku. Dodam jeszcze tylko , że w środku są baaardzo wilgotne , czyli dokładnie takie jak lubię :-)
Składniki na 12 muffinów:
- 1¾ szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2/3 szkl. oleju
- 2 duże banany (rozgniecione widelcem)
Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać mokre składniki , wsypać zawartość pierwszej miski i jeszcze raz krótko wymieszać łyżką. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem) w temp. 180 st.C.