Muffiny jogurtowe z truskawkami
Mięciutkie, jogurtowe muffiny z truskawkami i lukrem. Szybkie w przygotowaniu. Smakują doskonale! To świetny pomysł na wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, które pokochają zwłaszcza dzieci :). Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
(12 sztuk)
Składniki :
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
125 g drobnego cukru
2 duże jajka
250 g jogurtu naturalnego
125 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 400 g truskawek
Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Jajka, jogurt i owoce powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki opłukać, osuszyć, odkroić szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej cukier, jajka, jogurt naturalny, olej i ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę, wymieszać łyżką. Na koniec dodać truskawki i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, każdą wypełnić ciastem, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować lukier : cukier puder i gorącą wodę wymieszać, jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę więcej wody, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!