Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Popularny w sieci przepis na doughnut muffins, czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych, polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
200 ml mleka
75 ml oleju
1 duże jajko
150 g cukru
- Dodatkowo :
40 g masła
50 g drobnego cukru
1 łyżka cynamonu
- W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać.
- Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości.
- Piec w temperaturze 175 stpni przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę.
- Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze.