Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Popularny w sieci przepis na doughnut muffins, czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych, polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).

Zdjęcie - Muffiny jak pączki (doughnut muffins) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Muffiny jak pączki (doughnut muffins)Składniki
  • 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 200 ml mleka

  • 75 ml oleju

  • 1 duże jajko

  • 150 g cukru

  • Dodatkowo :
  • 40 g masła

  • 50 g drobnego cukru

  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie
  • W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać.
  • Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości.
  • Piec w temperaturze 175 stpni przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę.
  • Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Kategorie przepisów