Muffiny jak pączki (doughnut muffins)
Popularny w sieci przepis na doughnut muffins, czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych, polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).
Składniki na muffiny jak pączki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju
- 1 duże jajko
- 150 g cukru
Dodatkowo :
- 40 g masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Jak przygotować muffiny jak pączki:
W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 175 stpni przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze.