Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Muffiny jak pączki (doughnut muffins)

Popularny w sieci przepis na doughnut muffins, czyli muffiny jak pączki. Nie przypominają w smaku naszych tradycyjnych, polskich pączków, raczej bliżej im do amerykańskich donatów. Są puszyste i mięciutkie a cynamonowy cukier przyjemnie oblepia usta :).

 

 

Zdjęcie - Muffiny jak pączki (doughnut muffins) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki na muffiny jak pączki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 150 g cukru

 

Dodatkowo :

  • 40 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

 

 

Jak przygotować muffiny jak pączki:

W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, w drugiej wymieszać trzepaczką rózgową mleko, olej, jajko i cukier. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny : do silikonowej można nakładać bezpośrednio a do metalowej włożyć papilotki, następnie nalewać ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 175 stpni przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy na kratkę. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić. Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Kategorie przepisów