MUFFINY JAK PĄCZKI

MUFFINY JAK PĄCZKI

Zdjęcie - MUFFINY JAK PĄCZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapewne znacie takie powiedzenie "jak pączek w maśle". Moje dzisiejsze muffiny takie właśnie są , dosłownie. Co prawda nie na drożdżach , tylko na proszku do pieczenia (no , w końcu to muffiny) , ale z dżemem , na górze zatopione w maśle i cukrze. A w związku z tym , że pączki kojarzą się raczej z okresem zimowym , postanowiłam wypróbować też wersję wczesnoletnią przez dodanie do środka świeżych truskawek zamiast dżemu. I wiecie co ? - baaardzo mi smakowała :-) Może wizualnie upieczona truskawka nie wygląda najlepiej , za to świetnie ożywia słodki smak muffino-pączka i dodatkowo nawilża ciasto.
Przepis podstawowy pochodzi z książki "1 mix , 100 muffins" Susanny Tee , z kilkoma moimi zmianami.

Zdjęcie - MUFFINY JAK PĄCZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju lub roztopionego i schłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek dżemu (lub galaretki ze słoika) truskawkowego albo malinowego , ew. całe świeże truskawki

Dodatkowo:
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- 3 łyżki cukru

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą , wymieszać z cukrem. W drugiej lekko ubić jajka , wlać mleko , olej i wanilię. Połączyć zawartość obydwu misek i krótko , niedbale wymieszać. Nakładać ok. 1 łyżkę ciasta do foremek , na to kłaść po 1 łyżeczce dżemu (lub truskawkę) i zalać resztą ciasta. Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut. Studzić 5 minut , a następnie górę muffinów maczać w maśle , a potem w cukrze. Przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcie - MUFFINY JAK PĄCZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów