Muffiny jak ciasto lamington
Na początek dzisiejszego wpisu kilka słów na temat ciasta lamington. Ten australijski przysmak to nic innego jak kostki biszkoptowego ciasta zanurzone w czekoladzie i obsypane wiórkami kokosowymi. Smak tkwi w prostocie prawda ? Jak widzicie muffinki nie wyglądają tak elegancko i fantazyjnie jak zwykle prezentują się te przykryte czapą kremu, ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste lekko spieczone z wierzchu, waniliowe ciasto pod pysznym czekoladowym kremem obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie. No i jak zwykle u mnie banalnie proste w przygotowaniu. Polecam z całego serca.
Przepis znalazłam w broszurce "The Australian Women's Weekly. Muffins"
Składniki na 12 muffinek:
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj wanilię, mleko, śmietanę, masło i dobrze wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.. Ciasto będzie dosyć gęste.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełnij je do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną i zarumienią się.
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki będą w piekarniku przygotuj krem.
Składniki na czekoladowy krem:
babeczki przed nałożeniem kremu Do niewielkiej miseczki wsyp wiórki kokosowe.
Nałóż zimny krem na przestudzone babeczki. Rozsmaruj tak, aby pokrył cały ich wierzch. Następnie odwróć babeczkę do góry nogami i zanurz w kokosie tak aby jak najwięcej kokosu przykleiło się do kremu.
Zaparz smaczną herbatę lub kawę i poczęstuj się babeczką :)
po nałożeniu kremu i kokosu Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 375g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 165g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 125g masła lub margaryny do pieczenia
- 125 ml mleka
- 60 ml śmietany kremówki
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj wanilię, mleko, śmietanę, masło i dobrze wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.. Ciasto będzie dosyć gęste.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełnij je do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną i zarumienią się.
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki będą w piekarniku przygotuj krem.
Składniki na czekoladowy krem:
- 80 ml śmietany kremówki
- 50g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 30g masła
- 160g cukru pudru
- około 20g kokosu do obsypania
babeczki przed nałożeniem kremu Do niewielkiej miseczki wsyp wiórki kokosowe.
Nałóż zimny krem na przestudzone babeczki. Rozsmaruj tak, aby pokrył cały ich wierzch. Następnie odwróć babeczkę do góry nogami i zanurz w kokosie tak aby jak najwięcej kokosu przykleiło się do kremu.
Zaparz smaczną herbatę lub kawę i poczęstuj się babeczką :)
po nałożeniu kremu i kokosu Smacznego :) Wydrukuj przepis