MUFFINY JAGODOWO-ŚMIETANKOWE
Podałam już co prawda kilka przepisów na muffiny z jagodami , ale każdy jest inny. Także i ten zupełnie różni się od pozostałych. Zawsze powtarzałam , że nie ma nic łatwiejszego niż muffiny. I to się nie zmieniło , ale przekonałam się , że można je przygotować w jeszcze prostszy sposób. Nie trzeba rozdzielać suchych i mokrych składników , tylko wszystko razem wymieszać w jednej misce. Nawet śmietanę i jajka dałam zimne , prosto z lodówki.
Od siebie dodałam tylko odrobinę aromatu śmietankowego. Muffinki wyszły przepyszne - gorąco polecam !
Za przepis dziękuję Bei , autorce bloga Moja kuchnia.
Składniki na 12 muffinów:
- 30 dag mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru (można nieco więcej)
- 2 jajka
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/3 szkl. oleju
- 25 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
- ew. kilka kropli aromatu śmietankowego
Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C. (sprawdzić patyczkiem).