MUFFINY JAGODOWO-BANANOWE
Znowu muffiny i znowu z jagodami , ale tym razem z dodatkiem banana. Według mnie , to całkiem dobre połączenie.
Przepis pochodzi z tej strony. Pomniejszyłam tylko ilość składników o 1/3 oraz pominęłam orzechy włoskie , bo w ogóle mi tu nie pasowały (no chyba , żeby dodać je zamiast jagód).
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 duże jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. rozpuszczonej margaryny (rozpuściłam 1/4 kostki , a resztę dopełniłam olejem)
- 1 średni banan
- ok. 1 i 1/2 szkl. jagód
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ew. 2/3 szkl. siekanych orzechów włoskich (nie dodawałam)
Mąkę , proszek do pieczenia , sodę , cukier i sól wymieszać razem. Jajko roztrzepać widelcem , dodać mleko , rozpuszczoną margarynę , wanilię oraz rozgniecionego widelcem banana. To wszystko wlać do mieszanki mącznej i dosłownie kilka razy zamieszać łyżką. Wsypać jagody (ew. orzechy) , ponownie krótko wymieszać. Ciasto nakładać łyżką do foremek muffinkowych (ja rozłożyłam do 12) i piec 20 - 25 minut w temp. ok. 200 st.C.