MUFFINY JAGODOWE

MUFFINY  JAGODOWE

Zdjęcie - MUFFINY  JAGODOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
No tak , wiem , zaczynam już przynudzać ;-) Cóż ja na to poradzę , że m-żonek ze wszystkich wypieków "babkowatych" naprawdę lubi tylko muffiny i to właśnie z jagodami. Zostało mi jeszcze pół szklanki jagód od poprzedniego pieczenia , a to dokładnie tyle , ile potrzebowałam do tego. Nie pozostało mi nic innego , jak zabrać się do roboty... 5 minut i gotowe ! (oczywiście trzeba było jeszcze poczekać , aż muffiny się upieką , ale to szczegół) ;-)


Zdjęcie - MUFFINY  JAGODOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 1/2 szkl. świeżych jagód
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem i solą , a w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem , olejem i wanilią. Połączyć zawartość obu misek , dodać jagody i delikatnie zamieszać kilka razy łyżką (im mniej wymieszane , tym lepiej - o ile ciasto trzyma się kupy ;-) Nakładać do foremek muffinkowych (powinno wyjść 12) i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C.

Kategorie przepisów