MUFFINY DYNIOWE

MUFFINY DYNIOWE

Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFestiwal Dyni trwa. A , że zostało mi pół szklanki puree dyniowego , więc szukałam odpowiedniego przepisu na jego zużycie. Trafiłam na takie oto muffiny. Bardzo smaczne , wilgotne , puszyste i aromatyczne. Może tylko odrobinę zbyt tłuste - następnym razem zmniejszyłabym ilość oleju albo część zastąpiła mlekiem.
Przepis pochodzi z tego bloga.





Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 12 muffinów:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

W jednej misce połączyć mąkę , proszek do pieczenia , sodę , cukier , cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej lekko roztrzepać jajka , wymieszać z olejem i dynią. Zawartość obydwu misek połączyć razem i krótko wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i orzechy. Napełniać foremki muffinkowe i piec 20-25 minut (ja piekłam 5 minut dłużej) w temp. 180 st.C.

Zdjęcie - MUFFINY DYNIOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów