Muffiny czekoladowe
Nie jestem fanką jesiennej aury, ale mam pewne antidotum na jesienną chandrę. Duża dawka czekolady i kubek mocnej kawy z odrobiną spienionego mleka! Mocno czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady to klasyk wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie im się oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie.
Składniki suche:
1 szklanka mąki pszennej typ 450
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju lub stopionego masła
1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Przelewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny z piekarnika i studzimy na kratce. Wystudzone muffiny można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.