Muffiny czekoladowe z wiśniami

Muffiny czekoladowe z  wiśniami

Pyszne, słodko-kwaśne, mokre muffiny, jedne z moich ulubionych :) Korzystam z przepisu dorotus, odrobinę zmodyfikowanego.

Muffiny czekoladowe z wiśniami

  • wiśnie: mrożone, świeże lub ze słoika (u mnie ze słoika, robione w lecie...)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 g masła, stopionego i ochłodzonego
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka, roztrzepane

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać je razem. Dodać wiśnie i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości i piec w temperaturze 180'C (bez termoobiegu) przez 15-20 minut.

Zdjęcie - Muffiny czekoladowe z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny czekoladowe z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffiny czekoladowe z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów