Muffiny czekoladowe z wiśniami
Pyszne, słodko-kwaśne, mokre muffiny, jedne z moich ulubionych :) Korzystam z przepisu dorotus, odrobinę zmodyfikowanego.
Muffiny czekoladowe z wiśniami
- wiśnie: mrożone, świeże lub ze słoika (u mnie ze słoika, robione w lecie...)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 125 g masła, stopionego i ochłodzonego
- 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka, roztrzepane
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Wymieszać je razem. Dodać wiśnie i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości i piec w temperaturze 180'C (bez termoobiegu) przez 15-20 minut.