Muffiny czekoladowe z pomarańczową nutą
Muffinki nie są moim ulubionym deserem ale kiedy nie mam siły na długie przygotowania ani wyprawy po zawiłe składniki stają się idealnym, niezastąpionym dodatkiem do kawy, gotowym po 25minutach. Ja preferuje te cięższe, wilgotne, z dodatkiem kropelek czekoladowych, lub dużej ilości owoców. I dziś prezentuję te w pierwszej wersji. Polecam zapracowanym J
Ilość: 6szt
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 25minut
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1/5 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 szklanki cukru pudru
- 75g groszków czekoladowych
- ¼ szklanki jogurtu
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub czekolada do zapiekania o smaku pomarańczowym około 3 łyżki pokruszonych krążków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie suche składniki umieszczamy w jednaj misce i mieszamy.
2. Następnie mokre składniki umieszczamy w drugiej misce i dosypujemy wymieszane suche składniki.
3. Mieszamy, do względnego połączenia składników (nie miksujemy). Powinny pozostać grudki ponieważ dzięki temu muf finki będą miały lepszą, lżejszą konsystencję po upieczeniu.
4. Gotowe ciasto przekładamy do foremek po 1 dużej łyżce w każde zagłębienie. Na wierzchu układamy po 1 krążku czekolady do zapiekania lub posypujemy groszkami czekoladowymi. I wsuwamy do rozgrzanego do 200st piekarnika.
5. Pieczemy 20 minut.
Smacznego!