Muffiny czekoladowe z jagodami
Wow, wow! Najlepsze muffiny jakie robiłam. Puszyste, delikatne, mocno czekoladowe i mocno jagodowe. Rewelacja!
Muffiny czekoladowe z jagodami składniki na 6 sztuk:- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 1 jajko
- 80g świeżych jagód (lub mrożone)
Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli.
Łączę mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodaję jajko, mieszam dokładnie.
Do suchych składników dolewam masę czekoladową i mieszam łopatką, aż wszystko dobrze się połączy.
Do gotowej masy wsypuję jagody, mieszam delikatnie i nakładam ciasto do foremek, mniej więcej do 4/5 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do 190oC. Piekę w pozycji „góra dół” 30 minut (aż muffiny pięknie wyrosną i lekko popękają).