Muffiny cynamonowo-orzechowe
140 g miękkiego masła
180 g cukru trzcinowego
3 jajka
300 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mielone orzechy włoskie z cynamonem i grubym cukrem trzcinowym - ja zmieszałam "na oko"
ewentualnie łyżka mleka, gdyby masa była zbyt sucha
Masło utarłam z cukrem - stopniowo dodałam jajka a na koniec dosypałam mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Masę nałożyłam do foremek na muffiny - tak by powstało zagłębienie, w które nasypałam orzechów z cynamonem i cukrem. Drewnianym patyczkiem wymieszałam masę z orzechami i cynamonem i na wierzchu posypałam też trochę orzechowo-cukrowo-cynamonowej mieszanki.
Można posypać też tylko cukrem.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.