Muffiny brownie
Zastanawiam się czy opisywać smak muffinek brownie. Chyba nie ma nikogo kto nie znałby tego w 100% czekoladowego, wilgotnego, zakalcowatego ciasta z chrupiącą skórką. Tak, tak te muffiny smakują identycznie. Są przesłodkie, maksymalnie czekoladowe i po prostu przepyszne. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam go wszystkim czekoladowym maniakom.
Składniki na 6 muffinek:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp mąkę i kakao wymieszaj i odstaw na bok na później. Posiekaj czekoladę i również odstaw na później.
Do garnuszka wrzuć masło/ margarynę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać dodaj cukier. Mieszaj cały czas żeby cukier się nie przypalił. Kiedy mieszanka zacznie się gotować zdejmij z ognia, odstaw w bezpieczne miejsce i dodaj czekoladę. Pod wpływem temperatury masy czekolada będzie się rozpuszczać. Mieszaj cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Przełóż masę do miski, mieszaj aż się przestudzi i wtedy dodaj jajka. Dobrze wymieszaj aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wsyp przygotowaną wcześniej mąkę i dobrze wymieszaj. Masa ma być gęsta jak śmietana, wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Przełóż ciasto do papilotek. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp posiekaną czekoladą.
Wstaw do piekarnika na minimum 25 minut. ( Proponuję aby po 20 minutach pieczenia nakłuć babeczki w celu sprawdzenia stopnia upieczenia i wtedy albo wyjąć je z piekarnika, albo pozostawić na kolejny kilka minut.) Po tym czasie nakłuj patyczkiem i sprawdź czy wychodzi tylko lekko mokry. W przypadku tego ciasta na patyczku może pozostać odrobina mokrego ciasta gdyż brownie w założeniu jest lekko zakalcowate.
Smacznego !
Wydrukuj przepis
Składniki na 6 muffinek:
- 80g masła lub margaryny
- 150g ulubionej czekolady
- 130g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego *
- 100g mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 45g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp mąkę i kakao wymieszaj i odstaw na bok na później. Posiekaj czekoladę i również odstaw na później.
Do garnuszka wrzuć masło/ margarynę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać dodaj cukier. Mieszaj cały czas żeby cukier się nie przypalił. Kiedy mieszanka zacznie się gotować zdejmij z ognia, odstaw w bezpieczne miejsce i dodaj czekoladę. Pod wpływem temperatury masy czekolada będzie się rozpuszczać. Mieszaj cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Przełóż masę do miski, mieszaj aż się przestudzi i wtedy dodaj jajka. Dobrze wymieszaj aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wsyp przygotowaną wcześniej mąkę i dobrze wymieszaj. Masa ma być gęsta jak śmietana, wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Przełóż ciasto do papilotek. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp posiekaną czekoladą.
Wstaw do piekarnika na minimum 25 minut. ( Proponuję aby po 20 minutach pieczenia nakłuć babeczki w celu sprawdzenia stopnia upieczenia i wtedy albo wyjąć je z piekarnika, albo pozostawić na kolejny kilka minut.) Po tym czasie nakłuj patyczkiem i sprawdź czy wychodzi tylko lekko mokry. W przypadku tego ciasta na patyczku może pozostać odrobina mokrego ciasta gdyż brownie w założeniu jest lekko zakalcowate.
Smacznego !
Wydrukuj przepis