Muffiny Bananowo-Orzechowe

Muffiny Bananowo-Orzechowe

Kiedy trafiłam na ten przepis od razu wiedziałam , że to jest to , co lubię. A to dlatego , że jednym ze składników tychże muffinów jest jogurt , a jak już kiedyś pisałam (i moja teoria ciągle się potwierdza) - wszystko co z jogurtem , musi być dobre :-) Dopracowałam tylko jeden drobny szczegół , a mianowicie zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i teraz jest już idealnie - przynajmniej dla mnie ;-)


Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru (ja dałam połowę brązowego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (dałam waniliowy)
- 1 szkl. rozgniecionych widelcem bananów
- ekstrakt waniliowy
- ok. 3/4 szkl. siekanych orzechów włoskich

W jednej misce wymieszać wszystkie "suche" składniki (mąka , cukier , proszek , soda , sól) , a w drugiej "mokre" (jajko , olej , jogurt , ekstrakt waniliowy). Następnie połączyć zawartość obydwu misek i lekko wymieszać. Na koniec dodać banany i orzechy. Ciasto nakładać łyżką do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 180 st.C. około 25 minut.

Kategorie przepisów