Muffiny bananowo-kokosowe

Muffiny bananowo-kokosowe
Kolejny przepis do kolekcji bananowych muffinek, tym razem z kokosem. Pyszne połączenie, nieco może zbyt suche, ale z kubkiem pysznej gorącej herbaty lub kawy stanowią idealne połączenie. Przepis Anny Olson, zapraszam. Zdjęcie - Muffiny bananowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 20 małych babeczek:
  • 185 ml rozgniecionych bananów (około 2 sztuk)
  • 125 ml cukru (najlepiej jasno-brązowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki (zastąpiłam aromatem cytrynowym)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125ml roztopionego masła lub margaryny
  • 310 ml proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml wiórków kokosowych
Nastaw piekarnika na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Muffiny bananowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wymieszaj rozgniecione banany z cukrem, dodaj jajko, skórkę z lemonki lub aromat cytrynowy oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszaj roztopione masło.



W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wsyp do miski z mokrymi składnikami. Dodaj kokos i wymieszaj.
Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
Zdjęcie - Muffiny bananowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów