Muffiny bananowo-kokosowe
Kolejny przepis do kolekcji bananowych muffinek, tym razem z kokosem. Pyszne połączenie, nieco może zbyt suche, ale z kubkiem pysznej gorącej herbaty lub kawy stanowią idealne połączenie. Przepis Anny Olson, zapraszam.
Składniki na 20 małych babeczek:
Wymieszaj rozgniecione banany z cukrem, dodaj jajko, skórkę z lemonki lub aromat cytrynowy oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszaj roztopione masło.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wsyp do miski z mokrymi składnikami. Dodaj kokos i wymieszaj.
Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 20 małych babeczek:
- 185 ml rozgniecionych bananów (około 2 sztuk)
- 125 ml cukru (najlepiej jasno-brązowego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki (zastąpiłam aromatem cytrynowym)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 125ml roztopionego masła lub margaryny
- 310 ml proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 ml wiórków kokosowych
Wymieszaj rozgniecione banany z cukrem, dodaj jajko, skórkę z lemonki lub aromat cytrynowy oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszaj roztopione masło.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wsyp do miski z mokrymi składnikami. Dodaj kokos i wymieszaj.
Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
Smacznego :) Wydrukuj przepis