Muffiny bananowe
Proste w wykonaniu mufinki i dawno nie było ich u mnie w domu więc czas to nadrobić a i trzeba przetestować nowa formę do muffin. Wyszły pyszne takie jak oczekiwałam czasem je piekę sobie na stres ha ha
Na 12 muffinek:
2 BANANY
280 g MĄKI PSZENNEJ
2 JAJKA
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO (15ml)
50 g MASŁA
50 g MARGARYNY
1 ŁYŻECZKA SODY
100 g BRĄZOWEGO CUKRU
100 g BIAŁEJ CZEKOLADY
Rozpuść masło z margaryna i odstaw, do miski wbij całe jajka dodaj sól, ekstrakt i lekko ubij. Następnie dodaj ekstrakt cytrynowy rozgniecione banany oraz cukier roztopione masło z margaryną - wymieszaj. Powoli wsypuj przesiana mąkę z sodą i mieszaj do połączenia się składników. Blaszkę posmaruj tłuszczem masłem lub spryskaj olejem i wlej masę do pojemniczków. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 minut, zrób próbę wkładając patyczek w muffina i wyciągając po 5 sekundach gdy będzie suchy to znaczy gotowe - wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po pięciu minutach wyjmij babeczki na kratkę i przestudź. W międzyczasie roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj muffiny. Zostaw do wystudzenia lup podawaj lekko ciepłe.
Smacznego