Muffinkowe bałwanki
Nic tak bardziej nie inspiruje, jak aura za oknem, typowo zimowa i bardzo snieżna, co jest niespotykane tutaj na Wyspach Brytyjskich. Nawet mój pies Paputek bawił się rozkosznie na sniegu i wyglądał jak mały bałwanek, stąd pomysł na bałwankowe muffinki. A ponieważ pozostajemy w klimatach zimowych więc nie zaszkodzi przygotować te urocze babeczki.
Muffinki wykonałam z ciasta ucieranego z dodatkiem wiórków kokosowych z kremem maslanym i odpowiednio udekorowałam jak przystało na bałwanki. Ciasto robi się bardzo szybko i szybko się piecze, jedynie dekoracja zajmuje trochę czasu, ale to swietna zabawa i wspólnie z dziećmi możemy się pobawić, przecież to taka frajda i sprawia tyle przyjemności.
Składniki na ciasto:
- 115 g miękkiego masła lub margaryny
- 115 g drobnego cukru
- 2 duże jaja
- 115 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 55 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mleka
Składniki na masę:
- 55 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki smietany 18%
Do dekoracji:
- 55 g masy czekoladowej lub czarnej masy cukrowej
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wisnie,
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać po jednym jajku i wanilię, dobrze wszystko utrzeć.
- Do utartej masy przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki kokosowe i mleko.
- Dokładnie wszystkie składniki połączyć.
- Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i nakładać 3/4 ciasta.
- Piec w 180 st. C, przez 20 minut.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Składniki na krem dobrze utrzeć i posmarować w równych częściach wierzch każdej babeczki.
- Następnie obficie posypać wiórkami kokosowymi.
- Z masy czekoladowej wyciąć kapelusze, uformować buzie i oczy, ze skórki pomarańczowej noski, ozdobić kapelusze kawałkami wisni lub innymi kandyzowanymi owocami. /patrz zdjęcie !/
Smacznego i miłej zabawy ?
źródło: książka „The Cupcake”