Muffinki zjabłkami i cynamonem
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson.
2 twarde jabłka
250 g mąki orkiszowej - można i zwykłej pszennej, ale warto spróbować orkiszu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
125 g jasnego cukru trzcinowego + 4 łyżki do posypania muffinków
124 ml płynnego miodu
60 ml gęstego jogurtu
125 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
75 g nieblanszowanych migdałów
Obrałam jabłka, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę.
W sporej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i połowę cynamonu. W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem, miodem, jogurtem i olejem.
Posiekałam grubo migdały - właściwie mikser za mnie posiekał. Połowę wsypałam do miski z suchymi składnikami.
Resztę migdałów wymieszałam w osobnej misce z 4 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. To będzie posypka.
Następnie wymieszałam mokre składniki z suchymi - nawet nie trzeba używać miksera - wystarczy drewniana łyżka albo trzepaczka. Dodałam jabłka i delikatnie wymieszałam. Ciasto powinno być grudkowate.
Surowe ciasto przelałam do foremek na muffinki a wierzch posypałam orzechową posypką.
Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do do 200 stopni C na ok 30-35 minut.
Powinny być z wierzchu złote.