Muffinki z serem i czereśniami

Muffinki z serem i czereśniami


Zdjęcie - Muffinki z serem i czereniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g rozpuszczonego masła, 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem), 2 jajka
Dodatkowo: 250 g sera twarogowego, 1 żółtko, cukier waniliowy, czereśnie

Przygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - Muffinki z serem i czereniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffinki z serem i czereniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffinki z serem i czereniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffinki z serem i czereniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów